Moso Bamboo X-treme

Bamboo is de Toekomst

In de landen waar bamboo vandaan komt, veelal Azië, wordt het materiaal al eeuwlang gebruikt. Het is een zeer snelgroeiend gras dat na 5 jaar volgroeit is en gekapt kan worden. Doordat het in Azië goedkoop en snel vervangen kan worden is de kwetsbaarheid van het materiaal daar geen probleem. Bamboo kan namelijk bij langdurige droogte gaan barsten en door het hoge suikergehalte kan de onderconstructie gemakkelijk aangevallen worden door micro-organismen en schimmels.

In Westerse landen is dit geen optie en daarom is gekeken naar een alternatief die een aanvaardbare levensduur kan garanderen. Hiervoor waren veel extra beschermende maatregelen nodig. Dit heeft geleidt tot de MOSO Bamboo X-Treme.

Met MOSO Bamboo X-Treme Buitenparket biedt MOSO een daadwerkelijk ecologisch  en duurzaam alternatief voor steeds schaarser wordend tropisch hardhout voor buiten-toepassingen. Dankzij een uniek gepatenteerd proces heeft MOSO bamboo buitenproducten kunnen ontwikkelen die qua hardheid, stabiliteit, brandveiligheid en duurzaamheid superieur zijn aan de beste tropische hardhoutsoorten. Bamboo X-Treme Buitenparket is geschikt voor verschillende toepassingen, maar wordt op dit moment met name gebruikt als terrasplank, gevelbekleding en steeds vaker voor straatmeubilair.

Mooie vergrijzing

Moso bamboo heeft een unieke vergrijzing dat afkomstig is van het proces dat een bamboo stengel doorgaat om een Moso bamboo X-treme plank te worden. Doordat de stengels gestript worden waarbij de vezels overblijven en samengeperst worden zijn er duidelijke lijnen te zien. Deze lijnen zorgen voor een kleurenspel van grijstinten. Vergrijst Moso Bamboo geeft een stoere en sterke uitstraling.

Wilt u nog meer vergrijsde Moso Bamboo projecten zien? Doordat Moso Bamboo een populaire keuze is zijn er inmiddels genoeg vergrijsde projecten. U kunt hiervoor de website raadplegen en onze eerdere projecten bekijken, zoals bijvoorbeeld het Notiz Hotel NHL Stenden. Ook kunt u genoeg voorbeelden vinden op de instagram pagina van onze Awood ambassadeur Wim.

Moso Bamboo X-Treme Buitenparket met Clickwood

Bij Buitenparket-vloeren zijn ventilatie en waterafvoer de belangrijkste aandachtspunten. Indien hier geen rekening met gehouden wordt ontstaat er gladheid, kromtrekking, meer uitzetting en meer krimp. Het Clickwood concept voorkomt dit soort problemen. Buitenparket Moso Bamboo Xtreme met het innovatieve Clickwood systeem is een logische stap vooruit. 

Het grote voordeel van de Clickwood clip en de vlakke rail is de verbeterde ventilatie. De onderkant van de plank ligt geheel vrij van de regels, waardoor er geen water tussen de onderregel en de Clickwood plank gaat zitten. Verder is er gekozen voor een plank met een lichte bolling, deze bolling zorgt voor een snellere water afvoering. Hierdoor is het oppervlak snel droog en maken algen en schimmels minder kans. Hierdoor hoeft je zich ook minder zorgen te maken over gladheid dat normaliter door alg veroorzaakt wordt. 

De montage van het Moso Bamboo X-treme Clickwood buitenparket is zeer eenvoudig. Wanneer gezorgd is voor een stabiele onderconstructie en de Clickwood regels gemonteerd zijn hoeven de terrasplanken er slechts nog in geklikt te worden. Naast montage is het ook mogelijk om de planken gemakkelijk te demonteren. Met de speciale sleutels die je tussen de planken laat glijden grijp je tussen de regel en de Clickwood clips waarna je ze lost klikt door een hefboomwerking. Hiermee beschadigt u niet de clip, plank of regel. De onderdelen kunt u vervolgens gemakkelijk terugplaatsen of elders gebruiken.

  

Clickwood on Grad clip

De Clickwood clip wordt vervaardigd uit Poly Proxy Methyleen (POM) en is 100% gerecycled en recyclebaar. Deze sterke kunststof wordt ook veel gebruikt aan de buitenkant van auto’s, voor bijvoorbeeld spiegels.

Het is een zeer sterke verbinding. De vorm van de clip zorgt voor een goede geleiding van het uitzetten/krimpen en hol trekken van de terrasplanken, zonder dat de clip zelf beschadigd wordt. De weerstand tegen de trekkracht, getest door FCBA, is 1,5 tot 2,5 keer hoger dan de vereiste normen binnen DTU 51.4, die een kracht van 50 daN per clip voorschrijft.

Hongaarse punt

De Hongaarse punt is een van de grote design klassiekers die weer helemaal terug is en steeds populairder begint te worden. Het chevron patroon geeft een luxueuze en exclusieve uitstraling. Waar de Hongaarse punt voorheen exclusief binnen werd toegepast is de Moso Bamboo X-treme Hongaarse punt speciaal voor buitentoepassing gemaakt. Om de planken nauwkeurig te plaatsen wordt een speciale installatie tool meegegeven.

Anti-slip plank

Voor meer grip op trappen en rondom uw terrasrand kunt u de Moso Bamboo Anti-slip plank toepassen. Met een breedte van 137 mm kan de anti-slip plank naadloos verwerkt worden in een terras met 137 mm brede planken of een varibo (variabele breedtes) terras.

MOSO Bamboo X-Treme Varibo

Naast een buitenparket of gevelparket met planken van gelijke breedtes kan gekozen worden voor een varibo parket. Hiermee kunt u bamboo planken van verschillende breedtes combineren wat een speels effect geeft. Waar de dikte altijd 20mm is en de lengte 1850mm zijn de breedtes van 45mm, 64mm en 119mm te combineren.

 

Afmetingen:

20x137mm

20x155mm

20x178mm

Alle planken zijn 1850mm lang en tweezijdig te gebruiken.

MOSO® clip met schroef

Naast het Clickwood systeem kunt u ook gebruik maken van de MOSO® clip. De clip wordt met de tandjes vastgezet en door de tandloze gladde kant kan de volgende plank er veel eenvoudiger onder schuiven. Bij een correcte montage zal er 5 tot 6 mm tussenruimte tussen de planken ontstaan. De clips worden geleverd met bijpassende RVS schroeven (square bit). Het resultaat is een onzichtbare bevestiging zonder scherpe randen.

Woca Onderhoud

Onder invloed van wind, regen, zon (UV) en vorst verweren terrasplanken en wordt het terras vies. Als gevolg hiervan zullen de planken vergrijzen en zullen zich splinters en scheuren vormen. WOCA heeft verschillende onderhoudsproducten ontwikkeld om terrassen te reinigen en te beschermen.

Reinigen

 • Maak het terras goed nat, gebruik indien mogelijk een tuinslang.
 • Mix de reiniger met water in een verhouding 1:2 en breng deze aan. Indien het terras erg vervuild is kan de reiniger onverdund gebruikt worden.
 • Reinig het terras vervolgens met de silicium carbid bezem of machinaal met de silicium carbid schijf (zie accessoires).
 • Schrob de terrasplanken in de lengterichting totdat de planken volledig schoon worden.
 • Bij gladde terrasplanken dient eerst onder een hoek van 45 graden te worden geschrobd, waarna vervolgens in de lengterichting wordt geschrobd. Bij gebruik van de machine met schijf is dit niet nodig.
 • Herhaal bovenstaande stappen indien nodig.
 • Reinig vervolgens zorgvuldig met schoon water.
 • Laat het Bamboo X-treme terras volledig drogen (ca 24 uur). Pas als het materiaal volledig droog is kan de oliebehandeling starten.

Aanbrengen olie

 • Breng uitsluitend olie aan bij droog weer, vermijd direct zonlicht en hoge temperaturen.
 • Roer de olie uitvoerig. Breng een gelijkmatige, dunne laag aan met een kwast.
 • De olie ziet er crème-achtig uit zolang deze nat is.
 • Na een aantal minuten, als het water uit de olie is verdampt, krijgt het materiaal zijn olie-achtige uitstraling.
 • Boen de restanten olie met een katoenen doek van de terrasplanken na 5-10 minuten.
 • Let erop dat geen olie in de rillen van de terrasplanken en op verbindingen achterblijft.
 • Herhaal bovenstaande stappen 
 • Zodra de terrasplanken gedroogd zijn, bestaat de mogelijkheid de planken te polishen met de hand of machinaal voor een nog duurzamere en hardere olielaag. 
 • Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt het 24 tot 48 uur totdat de olie volledig is uitgehard. Gedurende deze periode is het noodzakelijk dat het terras niet aan water wordt blootgesteld.

Bekijk onze video

Wij staan altijd klaar om u te helpen!