Gevel en vlonder wiki

Constructie

Constructie termen

Werkende maat

De werkende maat is de afmeting die gebruikt wordt bij het maken van berekeningen. De werkende maat is de totale breedte min de overlap. Een gesloten rhombus heeft bijvoorbeeld gedeeltelijk overlap met de volgende plank en deze overlap is niet relevant om te bepalen hoevel planken nodig zijn voor de constructie.

Afwatering

Met afwatering wordt het weglopen van water bedoeld. Een goede afwatering zorgt ervoor dat de gevel of vlonder in een korte tijd kan opdrogen. Bij een slechte afwatering kunnen na verloop van tijd schimmels en algen zich op het materiaal gaan vermenigvuldigen.

Ventilatie

Net als een goede afwatering is ook een goede ventilatie nodig om het materiaal de kans te geven binnen een korte tijd op te kunnen drogen. Dit voorkomt de vermenigvuldiging van schimmels en algen.

Tengel

Een tengel is een lat dat tussen de gevel en de gevelbekleding wordt geplaatst. Een tengel heeft als functie te zorgen voor genoeg ventilatie.

 

Piketten

Piketten zijn palen die aan de onderconstructie van een vlonder bevestigd worden. Piketten worden gebruikt wanneer de grond waarop de vlonder moeten komen onstabiel is. Hierbij kan gedacht worden aan veen en klei.

Waterinsijpeling

Waterinsijpeling is het insijpelen van water door bijvoorbeeld een lek / beschadiging. In de context van Awood wordt hiermee bedoeld de mogelijkheid van water om door te dringen en te blijven zitten op beschadigingen die in het materiaal zijn ontstaan door traditioneel schroeven of schieten. Door gebruik te maken van het GRADwood montagesysteem zijn er geen beschadigingen in het materiaal waar water zich kan vestigen. Daarnaast zorgt dit systeem voor een optimale ventilatie waardoor water niet lang op het materiaal blijft zitten.

Montage-systemen

B-fix

B-fix clips zijn clips die vastgeschroeft worden tussen de planken en met gehaakte kanten tussen het groefprofiel van de plank worden bevestigd om de plank vast te zetten. B-fix clips zorgen voor een blinde montage.

Moso clip

Moso clips zijn clips die vastgeschroeft worden tussen de Moso Bamboo planken en met gehaakte kanten tussen het groefprofiel van de plank worden bevestigd om de plank vast te zetten. Deze clips zorgen voor een blinde montage.

Clickwood on Grad

Het Clickwood on Grad bevestigingsysteem bestaat uit een rails met voorgemonteerde clips. Op deze clips kunnen latten, voorzien van het Clickwood profiel, gemonteerd worden. Dit systeem heeft als voornaamste voordelen een blinde montage, optimale afwatering en ventilatie, montage gemak en besparing op arbeidstijd en daarmee kosten. Besparing op arbeidstijd heeft voornamelijk betrekking op grotere projecten.

Schieten

Het is mogelijk om een aantal houtsoorten te monteren doormiddel van ‘schieten’ met RVS nieten of T-nagels. Onze medewerkers kunnen u informeren of het gewenste materiaal geschoten kan worden of niet. Moso Bamboo en composiet kunnen ieder geval niet geschoten worden door de hoge dichtheid van het materiaal.

Schroeven

Het is in principe mogelijk om elk materiaal te schroeven. Schroefgaten kunnen verborgen worden met proppen. Het schroeven van materialen zorgt wel voor het beschadigen van het materiaal en zorgt voor ruimtes waarin water zich kan vestigen en waar dus schimmels en algen zich kunnen vermenigvuldigen. 

Buitenparket

Dubbele constructie buitenparket

Een dubbele constructie kan zowel bij een gevel als een vlonder gebruikt worden. Bij een vlonder wordt dit vaak gebruikt wanneer de ondergrond onstabiel is. Een dubbele onderconstructie vormt een raster dat ervoor zorgt dat de contructie niet deels inzakt en dus gelijk blijft. Vaak wordt in verband met de onstabiele ondergrond een dubbele constructie gecombineerd met piketten.

Worteldoek

Onder de vlonder kan gebruik gemaakt worden van een worteldoek om te voorkomen dat onkruid door de vlonder groeit. Bij Awood raden wij aan dat in plaats van een worteldoek gebruik gemaakt wordt van een zand ondergrond. Een zand ondergrond zorgt net als een worteldoek voor een anti-onkruidwerking, maar zorgt in tegenstelling tot een worteldoek voor genoeg afwatering.

Gevelbekleding

Dubbele constructie gevel

Een dubbele constructie kan zowel bij een gevel als een parket gebruikt worden. Bij een gevel wordt dit gebruikt wanneer de gevel verticaal gemonteerd wordt. De eerste laag balken dient namelijk verticaal gemonteerd te zijn om voor een optimale afwatering te zorgen. Een verticale gevel kan daarentegen niet op verticale balken gemonteerd worden. Op de verticale balken worden daarom horizontale balken gemonteerd, dit wordt een dubbele constructie genoemd.

Zwarte folie

Zwarte folie kan deel uitmaken van de onderconstructie. Dit materiaal wordt onder de gevelbekleding gemonteerd en zorgt voor bescherming tegen wind, regen en UV-straling.

Sandwichpaneel

Een sandwichpaneel is een bouwmateriaal om daken en gevels mee te isoleren. Deze bestaat uit twee stalen of aluminium panelen met daartussen een laag isolatie.

Materiaal termen

Hout termen

Nerf

De nerf van het hout, ook wel de tekening genoemd, heeft betrekking op hoe fijn de structuur van het hout is. Bij een kleine tekening in het hout spreek je van een fijne nerf.

Knoest

De knoest, ook wel noest of kwast, is de plaats van waaruit een zijtak groeit. Deze plaats groeit een andere richting dan de stam uit. Hierdoor moet de stam hier omheen groeien waardoor verdrukking wordt veroorzaakt. Een knoest maakt hout minder sterk en moeilijker te bewerken. Dit kan dan ook als een gebrek worden gezien. Als gevelbekleding vormt dit geen probleem, en geeft dit een wilder aanzien, maar als vlonderplank zijn knoesten niet gewenst.

Scheuren

Scheuren kunnen ontstaan wanneer hout aan het drogen is. Wanneer hout droogt ontstaat er een toenemende spanning die tot scheurvorming kan leiden. Met name aan de kopse kant kan dit een probleem zijn. De kopse kant ontvangt op meer kanten ventilatie en droogt daardoor sneller. Het verschil in vochtgehalte tussen twee delen hout betekent een hogere spanning wat tot meer kans op scheuren leidt. Wij raden dan ook altijd aan gebruik te maken van een kopkantsealer.

Kopkantsealer

Kopkantsealer is speciaal ontwikkeld voor het afdichten onbehandeld houtmateriaal. Deze wordt toegepast om de kopse kant van hout of bamboo te bewerken. De sealer geeft bescherming tegen zwelling, delamineren en houtrot. Ook zorgt de sealer ervoor dat het hout goed kan ademen. Dit geeft bescherming tegen ongelijke droging waardoor scheuren voorkomen worden.

 

 

Werking

De werking van het hout heeft betrekking op het krimpen en uitzetten van het hout bij een verandering in weersomstandigheden. 

Torderen

Torderen is het kromtrekken van hout. Dit kan verschillende oorzaken hebben maar de meest voorkomende oorzaak is het ongelijkmatig drogen van het hout. Bij thermisch gemodificeerd hout is dit door de verbeterede karaktereigenschappen een minder spelend probleem.

Uitlogen

Uitlogen is een proces waarbij mineralen uit het hout onttrokken worden door middel van een vloeistof oplossing.

Milieu

Milieu Awood

Awood voert zijn werkzaamheden uit met oog op het milieu. Wij proberen bij het schaven van het hout voor zo min mogelijk verspilling te zorgen. Het restproduct van zaagsel wordt hergebruikt als isolatie.

Verder hebben wij een uitgebreid assortiment van Moso Bamboo gevel- en terrasplanken. De producten van Moso Bamboo hebben minder impact op het milieu dan het produceren van hout en is dan ook een milieubewuster product.

FSC

De FSC oftwel Forest Stewardship Council is een non-profit organisatie die voor verantwoord bosbeheer staat. Door voor FSC-producten te kiezen geeft u de boseigenaar de middelen om het bos duurzaam te beheren. Dit betekent ook dan het bos niet omgezet wordt in palmolie-, soja of veeteeltgebied.

PEFC

De PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes) is een onafhankelijke non-profit organisatie. De organisatie heeft als doel het promoten van duurzaam bosbeheer door middel van een onafhankelijke certificering.

BREEAM

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een duurzaamheidskeurmerk. Dit keurmerk wordt toegepast voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact. 

Cradle to Cradle

Cradle to Cradle (C2C) heeft betrekking op de recyclebare eigenschap van een gelijke of hogere waarde. C2C is dan ook beter dan gewoon recyclebaar gezien hierbij geen sprake is van ‘downgrading’. Downgrading betekent dat na het recycleproces het materiaal niet langer voor een gelijk of beter doeleinde gebruikt kan worden.

ISO

De International Organization for Standardization (ISO) is een samenwerkingsverband tussen nationale standaardorganisaties in 163 landen en zorgt voor een standaardmaatstaaf voor producten en bedrijven. Het doel is het faciliteren van handel, verbeteren van processen, veiligheid en kwaliteit. De ISO faciliteert ook milieumanagement.

Zero waste

Zero waste is de basis om een circulaire ecnomie te kunnen realiseren. Van zero waste is sprake wanneer na het recycelen geen sprake is van kwaliteit verlies. Er is dan ook geen sprake van downgrading, het materiaal kan een gelijke of zwaardere functie vervullen na het recycle proces.

Materialen

Moso Bamboo

Moso

Moso is een Nederlandse fabrikant van bamboe bouwmaterialen die door het unieke verwerkingsproces zeer sterk zijn. Moso maakt niet alleen sterke materialen ze bieden hiermee ook een ‘groen’ alternatief op hout en composiet.

X-treme

De massieve bamboe terrasplanken worden gemaakt van in elkaar geperste, thermisch behandelde bamboe strips. MOSO Bamboo X-treme is geschikt voor buitentoepassingen en het materiaal wordt geleverd als gevelbekleding, terrasplanken, schuttingplanken en meubelbalken. De extreme stabiliteit van het materiaal zorgt ervoor dat een bamboe terras een lange levensduur heeft, met een natuurlijke uitstraling zoals hardhout. Moso geeft 25 jaar garantie op de X-treme.

Varibo

Varibo staat voor Moso bamboo planken van verschillende breedtes, hiermee kunt u een speels effect krijgen op uw gevel of vlonder.

Impregneren

Impregneren is het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een techniek om een materiaal waterafstotende, waterbestendige, schimmelwerende en brandvertragende eigenschappen te geven.

Thermowood

Thermisch gemodificeerd

Thermisch gemodificeerd hout heeft een ‘bakproces’ ondergaan waardoor het hout stabieler is geworden en hierdoor ideaal voor gevelbekleding is geworden. Thermisch gemodificeerd heeft een lage draagkracht en kan dan ook niet gebruikt worden als vlonderplank.

Improved Oak (Amerikaans Eiken)

Amerikaans Eiken is een behandeling ondergaan waarbij de duurzaamheid sterk is verhoogd waardoor het geschikt is om als gevelbekleding te gebruiken. Improved Oak is een streek eigen product uit West-Europa. Dit scheelt enorm in de mileubelasting die anders bij ver transport gemaakt zou worden.

Thermo Fraké

Thermo Fraké is snelgroeiend zacht loofhout uit Afrika. Doordat bij het ‘bakproces’ de suikers in het hout zijn gekarameliseerd heeft Fraké een mooie bruine kleur. Eenmaal aan de gevel vergrijst Fraké zeer snel waarna het een mooie tekening laat zien.

Thermo Iroko

Thermo Iroko is een gebakken afrikaans hardhout die begint met een goud- tot chocoladebruine kleur. Het hout vergrijst heel mooi waar de unieke tekening nog heel goed in terug te zien is.

Thermo Tulipwood

Tulipwood hout komt uit Noord Amerika waar de bomen in een constant klimaat groeien. Tulipwood is vergelijkbaar met de Populier en heeft grotere jaarringen. In tegenstelling tot de populier uit Europa is het Tulipwood heel stabiel en met weinig oneffenheden in de stam.  Na het bakproces is het hout knoestvrij en foutvrij.

Thermo A-Essen

Thermo A-Essen is een uit Noord-Amerika afkomstig loofhout met mooie en fijne jaarringen. Het hout wordt gefilterd en gebakken zodat het knoestvrij en foutvrij wordt.

Thermo Ayous

Ayous is een stabiel snelgroeiend tropisch zachthout uit Afrika. Er zitten nauwlijk knoesten en kwasten in het hout. Het heeft hierdoor een zeer rustige en moderne uitstraling. 

Hardhout

Ipé

Ipé is een zeer populaire houtsoort. Ipé is zeer stabiel, heeft een mooie vergrijzing en is stroever dan andere hardhoutsoorten. Bij elke houtsoort geldt dat elke plank uniek is en Ipé is hierin een mooie extreem. Ipé planken kunnen in kleur variëren van bruin, groen tot en met rood.

Alungu / Jutai

Alungu en Jutai zijn duurzame hardhoutsoorten respectievelijk afkomstig uit Congo en, Midden- en Zuid-Amerika. Deze houtsoorten komen sterk overeen en worden dan ook onder de verzamelnaam Alungu / Jutai verkocht. Alungu / Jutai komt sterk overeen met Ipé, maar is door de onbekende naam goedkoper.

Padouk

Padouk is een stabiele houtsoort die goed van vorm blijft. Doordat het hout vrijwel altijd vrij is van torderen, hollen en bollen is het hout zeer populair bij kenners.

Garapa

Garapa is een mooie warme gele stabiele houtsoort. Vanwege de lichtere kleur is Garapa als gevelparket ook gewild voor overkappingen. Garapa is er met FSC certificaat en laat zich uitstekend behandelen met een dekkende beits.

Composiet

Houtcomposiet

Houtcomposiet is een mengsel van kunststoffen en houtvezels. Het voordeel van houtcomposiet ten op zichte van hout of bamboe is dat het kleur blijft.

Silvadec

Silvadec is een Franse fabrikant van houtcomposiet. Silvadec gaat voor een milieubewuste bedrijfsuitvoering en maakt dan ook alleen gebruik van recyclbare en gerecyclede materialen.

Silvadec houtcomposiet

Het houtcomposiet van Silvadec is hoog van kwaliteit en bootst de uitstraling van hout na. De houtcomposieten van Silvadec bestaan uit 2/3 kwalitatief houtmeel en 1/3 polyethyleen en worden geproduceerd in Frankrijk. Verder hebben de houtcomposieten planken van Silvadec een anti-slipwerking.

Coating

Een aantal houtcomposieten zijn voorzien van een coating, deze beschermt de plank tegen beschadigingen en zorgt voor een beterr afwatering.

Polyethyleen

Polyethyleen is de meestgebruikte kunsstof. Dit materiaal is sterk, veelzijdig en kan voor een eindeloos aantal doeleinden gebruikt worden.

Polymeer

Polymeer is een plastic kunststof die bestaat uit een sterke en herhalende moleculaire verbinding. Polymeer wordt door Silvadec gebruikt als coating van hun houtcomposietplanken. 

Kleurbehoud

Kleurbehoud is het behouden van de kleur ondanks externe omstandigheden, dit betreffen weersomstandigheden zoals regen, wind en UV-straling. Kleurbehoud is vaak de voornaamste reden waarom mensen voor composiet kiezen.

Wij staan altijd klaar om u te helpen!