Improved Oak

Streek-eigen Eiken

Improved Oak wordt gemaakt van de Amerikaanse eik uit Nederlandse bossen. 200 jaar geleden is deze eik in Nederland aangeplant vanwege de bosbouw. De Amerikaanse eik groeit sneller en heeft hier minder natuurlijke vijanden en is inmiddels, volgens Staatsbosbeheer,  goed vertegenwoordigd in onze Nederlandse bossen. Om deze reden wordt het veel gebruikt bij de zagerijen, echter vanwege de eigenschappen is de vraag buitengebruik laag. Veelal eindigt het hout daarom in de kachel of gaan de stammen in containers naar China.

Verbeterd in Brabant

Voor gebruik buiten is het onbehandelde Amerikaanse eiken onrustig en minder duurzaam. Om de Amerikaanse Eiken als gevelbekleding te kunnen gebruiken moeten bepaalde eigenschappen verbeterd worden. Hiervoor gaat het Eiken door een in Nederland ontwikkelt thermo-proces heen wat als resultaat een stabiele bruinkleurige duurzame plank heeft. Hier komt dan ook de naam Improved Oak vandaan.

 

Thermo proces

Streek-eigen Eiken is gemodificeerd met stoom en groene stroom. Door het modificatieproces is de duurzaamheid van het Amerikaanse eikenhout erg verbeterd ten opzichte van de oorspronkelijke natuurlijke duurzaamheid. Improved Oak valt daardoor in gebruikersklasse II en is geschikt om onbehandeld buiten toe te passen (niet voor grond- of watercontact). De weerstand tegen schimmels verbetert zich tot 10 keer t.o.v. de waarde van onbehandeld hout volgens NEN EN 113.

 

Het “werken” van het hout is bij Improved Oak 40 – 50% lager dan bij onbehandeld hout. Ook is de warmtegeleiding beduidend kleiner. De constructieve waarde ligt ca 5 tot 15% lager. Improved Oak is daardoor minder geschikt voor dragende toepassingen, zoals o.a. balken en vlonderplanken. Awood adviseert Improved Oak alleen te gebruiken als gevelparket.

Mooi en ‘Groen’ product

Awood heeft al jaren prima ervaringen met Thermo houtsoorten. Meestal zijn die niet in Nederland gebakken en ligt ook het groeigebied op meer dan 1000 km van Nederland. Bij Improved Oak is sprake van een waar streek product. Het uiteindelijke product heeft na de sortering en het schaven in Uden minder dan 100 km afgelegd. Amerikaans eiken dat volgens het hogedruk stoom-principe wordt verduurzaamd, zal voorlopig nog wel een nichemarkt zijn. Maar juist dat maakt het Improved Oak interessant en onderscheidend. De mooie tekening en het duurzame verhaal van streekeigen hout, maakt veel architecten nieuwsgierig. Met alle klimaatdoelstellingen is het gebruik van Amerikaans Eikenhout van Nederlandse bodem heel interessant. Elke eikel die op de grond valt, wordt een boom. Past daarnaast een robuuste look in uw design, dan is het Streek-eigen Eiken de beste keuze. De verduurzaming gebeurt zonder toevoegingen en er wordt in het productie proces zo min mogelijk hout uitgesorteerd. Vandaar ook de keuze voor het zeer robuuste Hult & Bult. Dit is Brabants dialect voor het hobbelig en oneffen zijn van bijvoorbeeld een zandweg. De mooie robuuste afwerking en de snelle natuurlijke vergrijzing maken het Streek-Eigen Eiken interessant. Zeker wanneer u een stoere uitstraling wilt geven aan uw gevel is Improved Oak een goede keuze.

 

 

Varibo

Improved Oak is verkrijgbaar als Varibo gevelparket. Het Varibo parket is een verticale open gevelbekleding in drie verschillende breedtes. In de afwerking is er gekozen om drie zijden te schaven. De ruwe zichtzijde laat veel natuur zien met kenmerken zoals tekeningen, knoesten en kwasten. Dit staat prachtig op een strak modern huis. Het is de bedoeling om het Gevelparket in wildverband op te brengen, om zo het ‘woeste’ karakter van het hout weer te geven.

 

 

Wij staan altijd klaar om u te helpen!