Improved Oak

Gevelparket

Improved Oak

 

Omdat het Amerikaanse Eiken in stabiliteit sterk verbeterd is, kan deze geschaafd worden voor gevelparket.  De mooie robuuste afwerking en de snelle natuurlijke vergrijzing maken het Streek Eigen Eiken interessant.

Improved Oak wordt gemaakt van de Amerikaanse eik uit Nederlandse bossen. 200 jaar geleden is deze eik in Nederland aangeplant vanwege de bosbouw. De Amerikaanse eik groeit sneller en heeft hier minder natuurlijke vijanden en is inmiddels, volgens Staatsbosbeheer,  goed vertegenwoordigd in onze Nederlandse bossen. Om deze reden wordt het veel gebruikt bij de zagerijen, echter vanwege de eigenschappen is de vraag voor buitengebruik laag. Veelal eindigt het hout daarom in de kachel of gaan de stammen in containers naar China.

Streekeigen Eiken is gemodificeerd met stoom en groene stroom. Door het modificatieproces is de duurzaamheid van het Amerikaanse eikenhout erg verbeterd ten opzichte van de oorspronkelijke natuurlijke duurzaamheid. Improved Oak valt daardoor in gebruikersklasse II en is geschikt om onbehandeld buiten toe te passen (niet voor grond- of watercontact). De weerstand tegen schimmels verbetert zich tot 10 keer t.o.v. de waarde van onbehandeld hout volgens NEN EN 113.

Het “werken” van het hout is bij Improved Oak 40 – 50% lager dan bij onbehandeld hout. Ook is de warmtegeleiding beduidend kleiner. De constructieve waarde ligt ca 5 tot 15% lager. Improved Oak is daardoor minder geschikt voor dragende toepassingen, zoals o.a. balken en vlonderplanken. Awood adviseert Improved Oak alleen te gebruiken als gevelparket.

Verbeterd in Brabant

 

Voor gebruik buiten, is het onbehandelde Amerikaanse eiken onrustig en minder duurzaam. Willen we het Amerikaanse Eiken buiten voor de gevel gebruiken, dan zullen een aantal eigenschappen sterk moeten verbeteren. Daar komt dan ook direct de naam vandaan; Improved Oak is verbeterd eiken. Met het in Nederland ontwikkelde thermo-proces, wordt het eikenhout gemodificeerd naar een stabiele bruinkleurige, duurzame plank.

Awood doet al jaren prima ervaringen op met Thermo houtsoorten. Meestal zijn die niet in Nederland gebakken en ligt ook het groeigebied op meer dan 1000 km van Nederland. Er is bij de Improved Oak dus duidelijk sprake van een product uit eigen streek dat na het sorteren en schaven in Uden minder dan 100 km heeft afgelegd.

Amerikaans eiken dat volgens het hogedruk stoom-principe wordt verduurzaamd, zal voorlopig nog wel een nichemarkt zijn. Maar juist dat maakt het Improved Oak interessant en onderscheidend. De mooie tekening en het duurzame verhaal van streekeigen hout, maakt veel architecten nieuwsgierig.

Met alle klimaatdoelstellingen is het gebruik van Amerikaans Eikenhout uit Nederlandse bossen heel verstandig. De verduurzaming gebeurt zonder toevoegingen en er wordt in het productie proces zo weinig mogelijk hout uitgesorteerd. Vandaar ook de keuze voor het zeer robuuste Hult & Bult. Dit is Brabants dialect voor het hobbelig en oneffen zijn van bijvoorbeeld een zandweg.

De Varibo is een verticale open gevelbekleding in drie verschillende breedtes.In de afwerking is er gekozen om drie zijden te schaven. De ruwe zichtzijde laat veel natuur zien met kenmerken zoals tekeningen, knoesten en kwasten. Dit is juist wenselijk en staat prachtig op een strak modern huis. Het is ook zeker de bedoeling om het Gevelparket in wildverband op te brengen. Ook weer om het Improved Oak vollediger te benutten.

Het streekeigen eiken komt uit Nederlandse bossen en de Amerikaanse eik is een woeker eik. Elke eikel die op de grond valt, wordt een boom. De CO2 is voor vele jaren opgeslagen in het uiterst duurzame Improved Oak. Past een robuuste look in uw design, dan is het Streekeigen Eiken de beste keuze.

 

 

Wij staan altijd klaar om u te helpen!