Montage

Om u op weg te helpen met de constructie van een gevel of terras geven wij u op deze pagina een beknopte uitleg over de montage. Voor uitgebreide informatie met instructies en specificaties verwijzen wij u naar de documenten Opbouw instructie voor Buitenparket van Awood en Gemodificeerd hout gevelbekleding. Deze en meer montage en materiaal gerelateerde documenten kunt u op onze downloads pagina vinden.

Awood montage
Het is mogelijk voor een bouw- of groen professional om de montage door Awood te laten uitvoeren. Door de aanhoudende drukte met betrekking tot bouwprojecten kunnen wij alleen geen garantie geven dat wij het project kunnen aannemen. Daarnaast behoudt Awood het recht om projecten te weigeren zonder hier een verklaring voor te hoeven geven. Ter informatie raden wij u aan eerst het bestand Belangrijke zaken bij montage door Awood door te nemen. Bel naar 0413 – 249 885 of mail naar info@awood.nl voor de mogelijkheden.

Let op: Maak altijd gebruik van een kopkantsealer!

Wij raden ten sterkste aan dat u altijd gebruik maakt van een kopkantsealer. De kopse kant van een plank droogt sneller dan de rest van de plank en een ongelijke droging kan zorgen voor scheuren. Door gebruik te maken van een kopkantsealer zorgt u voor een geleidelijke en dus stabielere droging. Dit voorkomt niet alleen scheuren het vermindert ook de kans op het kromtrekken van de planken, schimmelvlekken, rot en bomensap-vlekken. Kopkantsealer brengt u gemakkelijk aan met een kwast en is dan ook een kleine moeite als u kijkt naar het profijt dat u ervan zult hebben.

Vlonder montage

Om een stabiele en rechte vlonder te kunnen maken is een goede onderconstructie belangrijk. Om u een idee te geven waar allemaal aan gedacht dient te worden geven wij u hier een algemene instructie. Voor verdere instructies verwijzen wij u door naar onze downloads pagina of kunt u contact met ons opnemen. 

Type bodem

In Nederland hebben wij met verschillende soorten grond te maken. Het is belangrijk om te weten welke soort grond aanwezig is bij het project. In het zuiden van Nederland is bijvoorbeeld voornamelijk sprake van zand. Dit is een stabiele ondergrond waarbij minder kans is op het zakken van uw vlonder is. In het westen van het land daarentegen is er voornamelijk sprake van een onstabiele ondergrond zoals klei en veen. Hierbij moet gebruik gemaakt worden van pikketten om verzakking te voorkomen. Deze dienen 50 tot 80 cm diep in de grond bevestigd te worden. 

Huidige ondergrond
Ook moet gekeken worden naar de huidige invulling van de grond. Bij een bestaand terras / balkon / beton / gestabiliseerd zand dienen oneffenheden geëgaliseerd te worden, een worteldoek dient aangebracht te worden en tot slot dienen rubberen onderleggers geplaatst te worden. Bij een vaste en vlakke ondergrond dient een laag fijn grind aangebracht te worden voor een betere waterafvoer. Indien er sprake is van een ongelijke ondergrond dienen in hoogte verstelbare vloerdragers en/of betontegels plus eventuele rubberen onderleggers geplaatst te worden. Zoals hierboven is aangegeven dient bij een onstabiele niet verdichte bodem / gras / opgehoogd zand een balken- of paalfundering toegevoegd te worden.

Onderconstructie
Nadat de ondergrond is geëgaliseerd en een eventueel worteldoek en betontegels/vloerdragers zijn geplaatst, dient gekeken te worden naar de onderconstructie. De juiste onderconstructie en overspanningsafstand staat in het document Opbouw instructie voor Buitenparket van Awood op onze downloads pagina. De onderconstructie dient uit massief hardhout (45×70) te bestaan, met een tussenafstand van 40 tot 60 cm. De afstand is afhankelijk van de plankdikte en daarmee het gewicht. Indien u een zwaar object zal plaatsen zoals bijvoorbeeld een jacuzzi dan raden wij een kortere tussenafstand aan. Indien het om gelamineerd of gevingerlast hout gaat raden wij aan om een minimale tussenafstand van 50 cm te hanteren. Indien gebruik gemaakt wordt van het GRADwood systeem dienen vervolgens de rails aan de onderconstructie bevestigd te worden.

Terrasplank
Nadat de onderconstructie is gemonteerd kunnen de terrasplanken gemonteerd worden. Let op dat niet alle materialen die wij aanbieden als terrasplank gebruikt kunnen worden. Fraké is bijvoorbeeld een bijzonder mooi hout voor aan de gevel, maar is niet geschikt als terrasplank. Het is dan ook belangrijk dat u bij een offerte aanvraag aangeeft of het een gevel of terras betreft.

Daarnaast kunnen niet alle materialen op dezelfde manier bevestigd worden. Moso Bamboo X-treme is bijvoorbeeld een zeer massief materiaal en is dan ook té dik om te schieten met T-nagels of RVS nieten. Gelukkig is Moso Bamboo X-treme op vele andere manieren te bevestigen, waaronder GRADwood, moso clip en schroeven. Ook kan niet elke montage methode gebruikt worden voor beide doeleinden, bij een vlonder kan namelijk niet gebruikt worden van het schieten van T-nagels of RVS nieten. Om de mogelijkheden te bekijken verwijzen wij u door naar onze prijslijsten op de downloads pagina of kunt u contact met ons personeel opnemen. 

Aandachtspunten
Indien u het terras op grondniveau bouwt moet u rekening houden dat de omstandigheden voor afwatering en ventilatie niet optimaal zijn. Om te zorgen voor een lange levensduur van uw terras raden wij ten sterkte aan hier rekening met te houden en te zorgen voor voldoende ventilatie. Wij raden dan ook ten sterkte aan om voor een dubbele constructie (raster) te zorgen ter ondersteuning van de uiteinden en te zorgen voor een betere ventilatie en afwatering. Hiermee kunnen schroeven en/of clips ook zonder ruimtegebrek bevestigd worden. Ook raden wij aan om de randen tenminste 20mm vrij van muren te monteren, voor verdere ventilatie.

Om onderhoud te verminderen raden wij aan gebruik te maken van een gladde plank in plaats van een geribbelde plank. Tussen de ribbels kan namelijk vuil vast komen te zitten, hierbij kan gedacht worden aan takjes, blaadjes en kiezelstenen. Dit zorgt dat u, afhankelijk van de indeling van uw tuin, vaker de vlonder moet schoonmaken. Daarnaast zorgt dit voor een minder goede afwatering, water blijft namelijk langer tussen de ribbels zitten. De slechte afwatering en het vastzittende vuil zorgen voor betere omstandigheden voor algen om zich te kunnen vestigen en te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat de vlonder glad wordt.

Gevel montage

Bij een gevelmontage dient de wand geschikt gemaakt te worden voor de gevelbekleding. Bij nieuwbouw is vaak sprake van een houtenskelet met isolerende buitenlaag met een folie of doek er overheen ter bescherming van de isolatie. Hierop dient een onderconstructie gezet te worden waarop vervolgens de gevelbekleding wordt gemonteerd. Bij bestaande bouw is vaak sprake van een stenen ondergrond. Ook bij een stenen ondergrond raden wij aan een onderconstructie te maken gezien het boren in steen niet altijd kaarsrecht is.

 Wanneer de gevel een horizontale gevelbekleding krijgt volstaat het om slechts verticaal een balkconstructie te plaatsen. Indien de gevelbekleding verticaal is, dient een dubbele onderconstructie geplaatst te worden. De eerste laag vanuit de wand dient namelijk altijd verticaal te zijn om te zorgen voor een goede afwatering. Bij een horizontale balk direct tegen de wand aan wordt er een oppervlakte gecreëerd waar water op blijft liggen en niet kan weglopen. Dit zijn de ideale omstandigheden voor schimmels om zich te vestigen en vermenigvuldigen. 

Montage mogelijkheden
Er zijn verschillende systemen die gebruikt kunnen worden om een gevel te monteren. U kunt kiezen voor tussenclip (b-fix of moso clip), schieten, schroeven of GRADwood. Daarnaast kunnen niet alle materialen op dezelfde manier bevestigd worden. Moso Bamboo X-treme is bijvoorbeeld een zeer massief materiaal en is dan ook te dik om te schieten met T-nagels of RVS nieten. Gelukkig is Moso Bamboo X-treme op vele andere manieren te bevestigen, waaronder GRADwood, moso clip en schroeven.

In het geval van een GRADwood gevel montage raden wij aan op de onderste clip een dotje lijm toe te voegen. Hiermee worden verschuivingen voorkomen. Doordat de clip door middel van montage sleutels verwijderd kan worden, van de railing is het hout ook na het verlijmen nog demontabel.

Wij staan altijd klaar om u te helpen!