Improved Oak

Improved Oak Gevel

Omdat het Amerikaanse Eiken in stabiliteit sterk verbeterd is, kan deze geschaafd worden voor Gevelparket.  De mooie robuuste afwerking en de snelle natuurlijke vergrijzing maken het Streek Eigen Eiken interessant.

Uit Nederlandse bossen

Improved Oak wordt gemaakt van de Amerikaanse Eik uit Nederlandse bossen. 200 jaar geleden is deze eik in Nederland aangeplant vanwege de bosbouw. De Amerikaanse eik groeit sneller en heeft hier minder natuurlijke vijanden en is inmiddels, volgens Staatbosbeheer, te goed vertegenwoordigd in onze Nederlandse bossen. Dus daarom goed beschikbaar bij de zagerijen, echter vanwege de eigenschappen is de vraag voor buitengebruik laag. Veelal eindigt het hout daarom in de openhaard.

Verbeterd in Brabant

Voor gebruik buiten, is het onbehandelde Amerikaanse eiken onrustig en minder duurzaam. Willen we het Amerikaanse Eiken buiten voor de gevel gebruiken, dan zullen een aantal eigenschappen sterk moeten verbeteren. Daar komt dan ook direct de naam vandaan; Improved Oak is verbeterd eiken. Met het in Nederland ontwikkelde thermo-proces, wordt het eikenhout gemodificeerd naar een stabiele bruinkleurige, duurzame plank.

Passie voor Thermowood

Awood doet al jaren prima ervaringen op met Thermo houtsoorten. Meestal zijn die niet in Nederland gebakken en ligt ook het groeigebied op meer dan 1000 km van Nederland. Er is bij de Improved Oak dus duidelijk sprake van een product uit eigen streek dat na het sorteren en schaven in Uden minder dan 100 km heeft afgelegd.

Door het modificatie proces is de duurzaamheid van het Amerikaanse eikenhout sterk verbeterd ten opzichte van de oorspronkelijke natuurlijke duurzaamheid. Improved Oak valt daardoor in gebruikersklasse II en is geschikt om onbehandeld buiten toe te passen (niet voor grond- of watercontact). De weerstand tegen schimmels verbetert zich tot 10 keer t.o.v. de waarde van onbehandeld hout volgens NEN EN 113.

Het “werken” van het hout is bij Improved Oak 40 – 50% lager dan bij onbehandeld hout. Ook is de warmtegeleiding beduidend kleiner. De constructieve waarde ligt ca 5 tot 15% lager. Improved Oak is daardoor minder geschikt voor dragende toepassingen, zoals o.a. balken en vlonderplanken. Awood adviseert Improved Oak als gevelparket.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden?

Amerikaans eiken dat volgens het hogedrukstoom principe wordt verduurzaamd, zal voorlopig nog wel een nichemarkt zijn. Maar juist dat maakt het Improved Oak interessant en onderscheidend. De mooie tekening en het duurzame verhaal van streek eigen hout, maakt veel architecten nieuwsgierig.

Wilt u alles weten over de ontwikkelingen, aarzel dan niet om Awood hierover te contacten.