Milieubewust

 

Door de toenemende ontbossing en het grote probleem van global warming wordt het als steeds belangrijker gezien om te weten wat de belasting op het milieu is van producten. Wij informeren u daarom graag over het groene aspect van het Awood assortiment. De twee meest groene materialen uit ons assortiment zijn Moso Bamboo en Hult & Bult Eiken.

Moso Bamboo

Bij Awood werken wij maar al te graag met Moso Bamboo. Moso is een expert op het gebied van bamboe bouwmaterialen en produceert op het hoogste ecologische niveau om aan bouw-, milieu- en duurzaamheidsnormen te voldoen. Moso werkt samen met vele verschillende partijen en hanteert hierbij ook strenge eisen om een positieve samenwerking te garanderen. Indien een partij niet aan deze eisen kan voldoen eindigt de samenwerking. Moso staat dan ook garant voor constante kwaliteit zowel qua product als het werken aan een groenere wereld.

Groeiproces

Bamboe planten hebben een ondergronds wortelsysteem, ook wel worstelstok genoemd, waar meerdere stammen uit groeien. Dit ondergrondse systeem helpt bij het vasthouden van de grond en bij het herstellen van de waterspiegel. Dit maakt bamboe uitzonderlijk geschikt voor bebossing op voedingsarme grond. Gemiddeld kan 20 tot 25% van de stammen jaarlijks geoogst worden zonder de omvang van het bos te verminderen. De worstelstok sterft niet na de oogst, door het oogsten van de stammen neemt de opbrengt en kwaliteit van de bamboe toe. Het vertrouwen in de kwaliteit is terug te zien in de garantie termijn van 25 jaar. De kwaliteit is gelijk aan of zelf superieur aan die van hardhout soorten.

Productieproces

Het gehele groei- en productieproces vindt plaats in China. Nadat de bamboe volgroeit is en voldoende verhard is wordt het geoogst. Vervolgens wordt de bamboe gestript totdat slechts de vezels overblijven. De vezels worden vervolgens naast elkaar gelegd en hier wordt een laagje lijm op gedaan, vervolgens wordt hier de volgende laag bamboe vezels opgelegd totdat het dik genoeg is. Vervolgens wordt het geperst en gebakken. Het uiteindelijke product is een slagvaste en mooie plank.

Moso’s bamboo producten zijn gedurende hun hele levenscyclus CO2-neutraal of beter. Ondanks dat de productie in China plaatsvindt en dus nog verscheept moet worden naar Nederland heeft het proces in zijn totaliteit geen negatieve impact op het milieu.  De Moso Bamboo producten bestaan voor 90-98% uit de snelst groeiende plant op aarde. Verder werkt Moso samen met EPEA Nederland en verschillende lijmproducenten om samen een 100% Cradle to Cradle (C2C) lijmoplossing te vinden. C2C betreft het principe dat de materialen hergebruikt moeten kunnen worden. Waar C2C verschilt van ‘normaal’ recyclen is dat bij C2C geen sprake mag zijn van downcycling, het materiaal moet dan ook geen waarde verliezen bij hergebruik.

Certificeringen

Zoals eerder aangegeven zijn de Moso Bamboo producten gedurende hun hele levenscylus CO2 neutraal. Dit is bewezen door de levenscyclusanalyse die uitgevoerd is door de Technische Universiteit van Delft volgens de normen van ISO (International Organization for Standardization) 14040 en 14044. Moso gaat voor duurzame bosbeheer (FSC), heeft een transparante milieu rapportering en een lage milieu-impact. Het toepassen van Moso Bamboo producten aan uw gevel of vlonder kan dan ook bijdragen aan verschillende ‘credits’. Waaronder ook LEED & BREEAM, dit zijn wereldwijd de belangrijkste certificeringssystemen op het gebied van duurzaam bouwen.

U kunt de Moso website raadplegen voor verdere informatie over de door Moso behaalde certificeringen.

Let op alleen producten als zodanig aangemerkt zijn FSC® gecertificeerd. Onze licentiecode: C183382.

 

 

Hult en Bult Eiken

Hult en Bult Eiken heeft een mooie tekening en een stoere uitstraling. Daarnaast is dit misschien nog wel ons meest groene product. Deze Amerikaanse Eiken komt uit West-Europa, waaronder ook Nederland. Voor de sortering en het schaafproces in Uden heeft het hout minder dan 100 km afgelegd. Voor Hult en Bult Eiken is dan ook veel minder transport nodig wat een aanzienlijk verschil in uitstoot betekent wanneer dit vergeleken wordt met andere houtsoorten.

Het Eiken is voor verduurzaming een hogedruk stoom proces ondergaan. Hiermee is het Eiken dat normaliter niet geschikt is om aan de gevel te bevestigen, i.v.m. uitlogen en torderen, stabiel gemaakt. Hout dat voorheen dan ook niet gewaardeerd werd om zijn eigenschappen krijgt hiermee nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Verder kiezen wij bij Awood voor een Hult en Bult variant. Dit betekent dat knoesten en andere oneffenheden niet uit het verwerkingsproces zijn gefilterd. Wanneer dit wel gedaan zou worden zou circa 70% van het materiaal afgekeurd worden. De Hult en Bult variant is dan ook een verantwoorde keuze om verspilling te minimaliseren. Daarnaast zorgt het behoudt van knoesten en ander oneffenheden voor een stoere en robuuste uitstraling.

Overige houtsoorten

Zoals bij iedereen bekend is vragen wij teveel van de natuur. Naast het probleem van hoge vraag ten opzichte van weinig aanbod is ontbossing een groot probleem. Verschillende houtsoorten moeten geïmporteerd worden uit landen die niet vanuit een milieubewuste gedachtegang werken. Hoewel wij vanuit Awood altijd proberen voor de meest groene optie te kiezen is het door een gebrek aan transparantie niet mogelijk om dit te garanderen. Wij proberen dan ook altijd klanten naast hout ook over Moso Bamboo te informeren. Dit materiaal is niet alleen mooi, het is ook een bewezen ‘groen’ product dat wij vrijwel altijd ruim op voorraad hebben.

Houtcomposiet

Hoewel houtcomposiet door het gebruik van kunststoffen de minst ‘groene’ optie is uit het assortiment proberen wij hier wel zo groen mogelijk in te zijn. Om dit te kunnen bereiken werken wij graag met Silvadec. Silvadec maakt voor de productie van haar vlonderplanken gebruik van 2/3 houtmeel uit gerecyclede spaanders en houtzaagsel, en 1/3 gerecycled en recyclebare kunststof (polyethyleen). Verder voert Silvadec een ecologisch verantwoord beleid en geeft hiermee gehoor aan de vereisten voor milieubeheer.

Silvadec heeft in 2014 een ISO 14001-certificering ontvangen als bewijs van haar inzet voor het milieu door middel van een doorlopend verbeteringsproces ter verkleining van haar milieu-impact.

Wij staan altijd klaar om u te helpen!